Sezonowe pyszności w Barce Tumskiej

Sezonowe pyszności w Barce Tumskiej

Restauracja Barka Tumska

Nie ma lepszego miejsca na skosztowanie sezonowych pyszności niż Barka Tumska! Dlaczego? Komponowanie potraw ze świeżych, sezonowych składników od lokalnych dostawców to specjalność naszego szefa kuchni, Mariusza Kucharczaka. O każdej porze roku spróbujesz nowych smaków, wykreowanych ze znajomych, lubianych produktów. Przedstawiamy aktualne menu sezonowe na jesień.


Jesienne przysmaki

W ramach przystawki proponujemy pasztet z kaczych wątróbek na chrupiącej bagietce z karmelizowanymi w miodzie węgierkami. Śliwki węgierki, czyli owoce przywołujące na myśl jesień, znajdziesz w wielu naszych potrawach w formie podkreślających smak dania dodatków. Kolejną przystawką z ich dodatkiem jest grillowany krowi ser z chutneyem z pomidorów i śliwek.


Grzybobranie we Wrocławiu

Co kojarzy się z jesienną aurą bardziej niż grzyby? Podgrzybki i prawdziwki zbierane w lesie pełnym szeleszczących pod butami liści to miłe wspomnienie wielu z nas. Smażone boczniaki z kwaśną śmietaną i wędzoną słoniną przywołają niepowtarzalny aromat jesiennych wycieczek. Serwowane jako danie główne tagliatelle w sosie borowikowym z dojrzewającym polskim serem łączy w sobie tradycyjne, polskie smaki z kulinarnym eksperymentem.


Dynie – nie tylko na Halloween

Rozgrzewające zupy to doskonały wybór tuż po powrocie z długiego spaceru po Wrocławiu. Cappucino dyniowe z pianką z rokitnika, cynamonem i czarnuszką odkryje nowoczesne, niespotykane oblicze dyni. Z kolei rozgrzewająca zupa chrzanowo-jabłkowa z giczą wołową i kwaśną śmietaną doda energii po wyczerpującym zwiedzaniu okolic Dolnego Śląska.


Szef kuchni Barki Tumskiej, Mariusz Kucharczak, wykorzystuje regionalne i sezonowe skarby natury, prezentując je w zupełnie nowym, niecodziennym wydaniu. To właśnie dlatego Barka Tumska jest tak niepowtarzalna! Odwiedzisz nas?